Piotr Duda u Moniki Olejnik w Radiu ZET

Utworzono: środa, 02, styczeń 2013 19:55

(02.01.2013) - Życzę zdrowia i pracy, bo to będzie najważniejsze, nie warto chorować w 2013 roku i warto mieć pracę, bo sytuacja będzie bardzo trudna - mówił dzisiaj rano w radiu Zet Piotr Duda.

Przewodniczący KK w rozmowie z Moniką Olejnik stwierdził, że obecny rząd jest najgorszym rządem od lat w kwestii dialogu społecznego.  - Byliśmy i jesteśmy przygotowani na każde rozmowy z rządem, ale takie prawdziwe rozmowy, dotyczące faktycznego dialogu, a nie tylko, że tak powiem konsultacji, które wynikają z przepisów prawa. Według przewodniczącego obecny rząd "ma patent na mądrość, że dla nich dialog w ogóle nic nie znaczy". Duda zaznaczył, ze jedyną osobą w rządzie która chce rozmawiać jest Minister Pracy Władysław Kosiniak - Kamysz, ale on sam nie może wiele w obecnej sytuacji.

Przewodniczący wspomniał też o najnowszych badaniach dotyczących najbardziej demokratycznych państw na świecie. Polska znalazła się w czwartej dziesiątce. - Pan premier Tusk powinien wziąć przykład, a bierze przykład z pani Angeli Merkel, a Niemcy są tam w ścisłej czołówce. No, ale jeżeli się nie rozmawia, nie prowadzi dialogu... Dlatego Norwegia (1 miejsce) ma największe uzwiązkowienie jeżeli chodzi o związki zawodowe, w Niemczech jest to samo, a w Polsce związkom zawodowym rządzący podkładają nogę i w ogóle nie chcą z nami rozmawiać.